Orešnik vrnil pokal v Slovenijo


3. mednarodno odprto prvenstvo Kamnika v namiznem tenisu je potekalo v OŠ Marije Vere na Duplici v nedeljo 2.12.2012. Prisotnih je bilo 60 vrhunskih igralcev in 8 igralk iz štirih držav. Prikazali so neko mešanico med športom in umetnostjo. Zadeti nasprotnikovo polovico mize tako, da žogica prileti okrog mrežice in ne čez njo se zelo redko vidi - mogoče na kakšnem prvenstvu Kitajske. Pri nas se je taka mojstrovina zgodila kar dvakrat.

slika

Tekmovanje smo začeli s prijateljsko tekmo med reprezentancama Slovenije in Srbije (igralci nad 40 let). Ne spomnimo se kakšne reprezentančne tekme v naši občini. Menimo, da je ta bila prva. Po pozdravnih besedah predsednika namiznoteniškega kluba Kamnik, je v imenu občine vse prisotne nagovorila tudi podžupanja ga. Julijana Bizjak Mlakar. Omenila je nekaj znamenitosti naše občine, pohvalila organizatorje, vsem zaželela uspešno tekmovanje in prijetno bivanje in uradno odprla prvenstvo.


Po predvajanju himne Srbije – Bože pravde (avtor melodije je zanimivo Slovenec Davorin Jenko) in slovenske Zdravljice ob dvignjenih državnih zastavah se je začelo zares. Z izjemo državnega prvaka, so bili prisotni vsi najboljši igralci Srbije. Naš selektor, sekretar namiznoteniške zveze Slovenije g. Danijel Šarlah, žal ni mogel sestaviti realno najboljše slovenske peterke. Iz objektivnih razlogov nista prišla državni prvak in podprvak. Kljub temu je slovenska reprezentanca prikazala visoko kvaliteto igre in kljub porazu z izidom 1 : 4 , gledalcem razkrila in pokazala veliko skrivnosti najhitrejše igre z žogico.


Zanimivo je bilo slišati pogovore igralcev po tekmi. Vsi ti asi so pred osamosvojitveno vojno igrali skupaj na mladinskih turnirjih v bivši skupni državi in bili celo reprezentanti bivše Jugoslavije. Bili so veseli ponovnega snidenja, nasmejani toda z opaznim lesketom solz v očeh zaradi obujenih spominov in nostalgije za starimi dobrimi časi. Na naše prvenstvo lahko gledamo v luči prijateljskega povezovanja in ponovnega zidanja porušenih mostov med ljudmi in narodi in kot takega ga ocenjujemo za odlično uspešnega.


Turnirski del je igran v šestih kategorijah. Ženske enotna, štiri moške starostne kategorije do 40 let, od 40 do 50, od 50 do 60 in nad 60 let ter enotna kategorija dvojic. Omenil bom samo zmagovalce kategorij: Tofant Ana (Vodice), Orešnik David (Mengeš), Milošević Ljubiša (Beograd), Štor Gorazd (Velenje), Škoberne Boris (Polzela) in dvojica Milošević-Turan (Srbija).


Od Kamničanov je izstopala Urška Horvat z osvojenim pokalom za tretje mesto. Na nehvaležnem četrtem mestu sta končala tekmovanje: Erjavec Žiga v najmlajši in Željko Đurić v kategoriji od 50 do 60 let. Kolajno za osvojeno prvo mesto v tolažilni skupini od 40 do 50 let je prejel naš Edo Horvat. Z všečnimi in srčnimi nastopi so opozorili na se še: Darja Grom, Leja Jokić, Nejc Erjavec, Matej Prezelj, Boštjan Skok, Damjan Đurić, Jure Juteršek, Hribar Matevž in Milan Močnik.


Super finalni dvoboj za veliki prehodni pokal in denarno nagrado je končno prinesel veselje za domače igralce. Po dveh letih bivanja pri dosedanjima zmagovalcema Glavaški (Bečej Srbija) in Milošević (Beograd) je mladi David Orešnik iz Homca, sicer prvoligaški igralec, ki nastopa za ekipo Mengša, uspel pokal končno vrniti v Slovenijo. V trdem in izenačenem dvoboju je z malenkostno več energije, odličnim vračanjem neugodnih servisov ter z močno rotiranimi udarci, uspel streti odpor lanskoletnega zmagovalca Ljubiše Miloševića. Čestitke Davidu za zmago, kot tudi vsem udeležencem za prikazano igro.


V kategoriji dvojic je razburljiv finalni dvoboj na razliko v petem nizu dobila dvojica Turan-Milošević. Za vsako vrhunsko točko je sledil aplavz gledalcev in potem spet popoln mir in priprava za naslednjo točko. Vse čestitke publiki za visok nivo kulture navijanja.


Omenil bi tudi lepe igre mladega Nizozemca Martena Blaauw-a, ki je obstal le korak od pokala in izkušenega Makedonca iz Skopja Rista Temelkova, s katerim smo se pogovarjali. »Kako to, da ste ponovno prišli v Kamnik«? Dejal je: » Izredno sem bil zadovoljen z vašim lanskoletnim turnirjem. Poleg tekmovanja so mi prijazni domačini razkazali Kamnik in me peljali v Planico. Rad gledam smučarske skoke in nisem si mislil, da se bom enkrat povzpel na Planiško velikanko in ravno to sem dosegel. To je mogoče še večji uspeh od osvojenega pokala za prvo mesto. V tem letu nisem ponovil uspeha iz preteklega toda zelo sem zadovoljen z nastopi. Hvala organizatorjem, ker se trudijo: izboljšali so svetlobo v telovadnici, glasbeno popestrili dogodek, postregli z odličnim kosilom v šolski jedilnici in z lepimi pokali za najboljše. Letalska karta Skopje-Brnik je draga toda ni mi žal niti enega centa. Imeli smo se zelo lepo. Vidimo se naslednje leto.«


Med prisotnima smo opazili novinarja in snemalca iz Novega Sada. Prišel je na tekmovanje, da bi naredil intervjuje in reportažo o dogodku za televizijo Vojvodine.


Od reklamnih plakatov v telovadnici smo opazili reklamo podjetij iz Domžal, Radomelj in Ljubljane. Vprašali smo predsednika kluba Željka Đurića »Kako to, da v Kamniku ni sponzorjev takšnih zanimivih dogodkov«? Dejal je: »Gospodarska kriza se pozna. Kljub temu, da smo na prvem mestu v Ljubljanski ligi in zelo uspešni v gorenjski ligi še ni podpornikov kluba tako, da delujemo amatersko. Sama tekmovanja sicer organiziramo in vodimo zelo profesionalno toda volontersko. Finančno se vrtimo okoli pozitivne nule in upamo na boljše čase. Zahvaljujemo se ravnateljici in upravi OŠ Marije Vere za izboljšane pogoje v telovadnici – mislim na nove reflektorje v mali telovadnici, kjer imamo treninge in za zamenjavo žarnic v veliki telovadnici. Brez luči ni namiznega tenisa. Kvalitetne mize primerne za tako vrhunsko tekmovanje smo si sposodili in pripeljali iz ŠD Partizan Mengeš. Z Mengšani imamo prijateljsko sodelovanje in odprta vrata za pomoč. Zaradi tega se jim iskreno zahvaljujem. Vse Kamničane vabim na redno vadbo namiznega tenisa, ki poteka v OŠ Marije Vere ob sredah od 18:00 in ob nedeljah od 17:00 ure. Vabim vse ljubitelje namiznega tenisa, kot tudi podjetnike, da se nam pridružijo.
Naš e-mail je : NTK.Kamnik@gmail.com


Lep športni pozdrav!
Zapisala: Tjaša Žibert

objavljeno 5. 12. 2012
Napovednik:
    Trenutno ni napovedanih aktualnih dogodkov.


Stran je do sedaj obiskalo:
122862 obiskovalcev