Zgodovina

Letos poteka že več kot 20 let, kar smo pričeli s treningi namiznega tenisa v okviru TVD Partizan Mengeš. Prvi začetki pa v resnici segajo že v leto 1974, ko smo v okviru OŠ pričeli vaditi namizni tenis in se udeleževati prvih tekmovanj v okviru ŠŠD. Leta 1982 smo pričeli organizirano vaditi v TVD trikrat tedensko pod vodstvom trenerjev Igorja Tisaja, Marka Gregorca in Jožeta Mlakarja. Po strokovni plati pa je pomagal Matija Krnc.


Prvi začetki, kdo se prepozna?


Vseskozi sta bila gonilni sili pri organizaciji dela in zagotavljanju finančnih sredstev Jože Mlakar in Tone Gostiša. Prvi pokrovitelj ekipe je bil KIMI iz Mengša, zadnjih petnajst let pa EDIGS, katerega ime namiznoteniška sekcija tudi nosi. Pomoč so nudili tudi sopokrovitelj Tiskarna in fotokopirnica Ravnikar iz Domžal in številni drugi darovalci ter občine Mengeš, Domžale, Lukovica in Kamnik, od koder so naši tekmovalci.

Leta 1986 smo v Mengšu prvič organizirali republiški odprti turnir za pionirje. Pri organizaciji nam je svetoval Matija Krnc, ki nas je seznanil z organizacijskimi prijemi in pri izdelavi biltenov tekmovanja.

Danes je naša sekcija poznana kot dober organizator tekmovanj na vseh nivojih. Imamo primerno opremo za izvedbo tekmovanja, dobre tekmovalne mize, dovolj lastnega strokovnega kadra in sodnikov, predvsem pa nam pri pripravi tekmovanja mnogo pomagajo starši naših tekmovalcev. Žal pa v Mengšu ni primerne dvorane za organizacijo večjih tekmovanj, tako da državna prvenstva organiziramo v Domžalah ali Komendi.

Leta 1988 smo pričeli z delom v namiznoteniški šoli. Vsako leto smo k sodelovanju povabili učence 1. in 2. razredov OŠ Mengeš. Odziv je bil dober, najmlajši tekmovalci pa so vadili pod vodstvom Jožeta Mlakarja. Najbolj nadarjene smo vključili v 1. selekcijo, ki je imela vadbo 3 krat tedensko, iz te selekcije pa smo najboljše vključevali v tekmovalno skupino. Pričeli smo dosegati dobre rezultate na regijskih kakor tudi na republiških tekmovanjih. V tem obdobju je bil za našo sekcijo vsekakor največji uspeh osvojitev republiškega naslova v ekipnem tekmovanju ŠŠD. V ekipi so tekmovali DarkoTisaj, Gregor Gostiša in Boštjan Vrhovnik. V tem času sta pri vadbi tekmovalcev pomagala še Polona Leskovec in Simon Jenc.

Delo v 1. selekciji sta prevzela Luka Pirš in Dare Tisaj ob pomoči Toneta Gostiša, Tomaža Jugoviča in Štefana Srebačiča. Naši tekmovalci so pričeli osvajati prve lovorike predvsem na tekmovanjih ŠŠD in regijskih tekmovanjih. Kmalu za tem so pričeli osvajati najboljša mesta tudi na državnem nivoju, predvsem v kategoriji mlajših pionirjev in pionirk. Med največje uspehe sodi v tem obdobju osvojitev naslova državnih prvakov v ekipnem delu tekmovanja v obeh pionirskih kategorijah.

Leta 1998 se je ekipa članov (Miodrag Drljača, David Orešnik, Andraž Avbelj, Tomaž Limbek ) uvrstila v 3. državno ligo in ekipa članic (Špela Bugar, Alenka Boroša, Mateja Ravnikar , ki so bile še vse pionirke ) v 2. ligo. Člani so se že po enem letu tekmovanja uvrstili v 2. ligo, članice pa so dvakrat osvojile 2. mesto, nato pa jim v kvalifikacijah ni uspelo premagati prvo leto Rakeka in drugo leto Kajuh Slovana, ki se je za obstanek ojačal s Kitajko.

Leta 2002 so se v širši krog reprezentantov uvrstili poleg Špele Burgar še Natalija Lužar, David Orešnik in Peter Vida. Uvrstili smo se v 2. državno ligo z lastnimi mladimi igralkami in v 3. člansko ligo prav tako z lastnimi igralci.

Veseli smo, da so bivši uspešni igralci prevzeli odgovorno trenersko delo. Tako so prve vidnejše rezultate mladi tekmovalci dosegli pod vodstvom Dareta Tisaja in Boštjana Vrhovnika, danes pa pod vodstvom Gregorja Gostiše in Luke Pirša trenira novi mladi rod mengeških namiznoteniških igralcev.

V sezoni 2001/2002 sta prenehali z igranjem najprej Alenka Boroša in nato še Mateja Ravnikar. Kljub temu, da v klubu dajemo velik poudarek delu z najmlajšimi, je nastala vrzel, ki smo jo v zadnjem trenutku rešili z igralko Ireno Purkat iz Zagreba. Mlada ekipa je ob najboljši mladinki v Sloveniji Špeli Burgar in obetavni Nataliji Lužar, pionirki Lari Avbelj in izkušeni Ireni Purkat takoj v začetku nakazala, da se bo resno vpletla v boj za 1. mesto. Edina resna konkurentka je bila ekipa Ptuja z izkušenimi igralkami, s katero so v 1. delu doma igrale neodločeno 5 : 5. Vse ostale ekipe so z lahkoto premagovale. Vse se je tako odločalo v spomladanskem delu na povratnem srečanju na Ptuju. Po izredno dramatičnem boju je na koncu odločal o naslovu prvakinj en niz. Špela Burgar je bila razglašena za najuspešnejšo tekmovalko 2. lige v sezoni 2001 / 2002, saj je izgubila samo en dvoboj, Natalija Lužar in Irena Purkat pa sta bili uvrščeni na 6. – 7. mesto z 32. zmagami in 8. porazi.

Ekipa NTS EDIGS iz Mengša je v relativno kratkem času postala prvoligaš. Ta nedvomno največji uspeh sekcije je dal vsem novih moči in zagon in igralci so pokazali vse svoje kvalitete. Že prvo leto tekmovanja v 1. ligi so tekmovalke Špela Burgar, Natalija Lužar, Anja Grum in Lara Avbelj osvojile 4. mesto, naslednje leto tekmovanja pa 6. mesto.

Od leta 1998 dalje so naši tekmovalci osvajali najvišja mesta na državnih prvenstvih za kadete in kadetinje, zadnja štiri leta pa so Špela Burgar, Natalija Lužar, David Orešnik, Andraž Avbelj in Peter Vida na vseh mladinskih državnih prvenstvih osvajali najvišja mesta in naslove državnih prvakov.

V sezoni 2002/2003 je Špela Burgar osvojila 3. mesto na Evropskem prvenstvu za mladinke v Novem Sadu, kar predstavlja največji uspeh naše sekcije pa tudi slovenskega namiznega tenisa, saj je Slovenija na evropskih prvenstvih zadnjo kolajno osvojila pred 13. leti.

Nato je Špela Burgar v sezoni 2003/ 2004 zapustila klub in sedaj igra za Merkur iz Kranja.

V sezoni 2004 / 2005 smo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev izstopili iz 1. ženske lige, Natalija Lužar, ki je še vedno članica naše sekcije, pa bo igrala za ekipo NTK Semedela.

december, 2004

1. SNTL:
  • 30.3 2019 ob 11:00
  • NTS Mengeš 1 : NTK Sobota
  • Lokacija: ŠD Partizan Mengeš

  • 30.3 2019 ob 17:00
  • NTK Kema 1 : NTS Mengeš 2
  • Lokacija: PuconciNapovednik:
    Trenutno ni napovedanih aktualnih dogodkov.


Stran je do sedaj obiskalo:
 obiskovalcev